Isnin, 19 April 2010

Perbandingan Antara PPBermonopoli dengan PPSempurnaPerbandingan dari segi Ciri-ciri

(a) Bilangan Firma
- PPS lebih ramai bilangan firma berbanding PPB kerana keluaran PPS bersifat pengganti sempurna (homogen) berbanding PPB yang keluarannya bersifat pengganti hampir.

(b) Kebebasan Keluar Masuk
- PPS bebas keluar masuk kerana tiada syarat untuk memasuki pasaran manakala PPB sukar keluar masuk kerana ada sekatan untuk menghasilkan keluaran yang bersifat pengganti hampir.

(c) Keluaran Setiap Pasaran Tak Sama
- PPS adalah homogen iaitu barang sama antara satu sama lain manakala PPB adalah pengganti hampir iaitu berbeza dari segi corak.

(d) Kuasa Mempengaruhi Harga Pasaran
- PPS merupakan penerima harga, maka tidak boleh pengaruhi harga pasaran, tetapi PPB mempunyai sedikit kuasa menentukan harga hasil daripada output yang berbeza-beza.


Perbandingan Dari Segi Tingkat Keseimbangan


(a) Tingkat Output
- tingkat keluaran PPS lebih besar daripada tingkat keluaran PPB iaitu Q's > Q'b.

(b) Tingkat Harga
- tingkat harga PPS lebih kecil daripada tingkat harga PPB iaitu P's < P'b.

(c) Kecekapan Pengeluaran (AC Min)
- PPS cekap pengeluaran kerana mengeluarkan output Q's semasa AC minimum, manakala PPB tidak cekap pengeluaran kerana mengeluarkan output Q'b semasa AC sedang menurun.

(d) Kecekapan Peruntukan (P=MC)
- PPS cekap peruntukan kerana mengeluarkan output Q's semasa P=MC, manakala PPB tidak cekap peruntukan kerana mengeluarkan output Q'b semasa P > MC.

(e) Lebihan Kapasiti
- PPS menggunakan kapasiti sepenuhnya kerana telah mencapai kecekapan pengeluaran, manakala PPB berlaku lebihan kapasiti sebesar Q's - Q'b.


p/s : lukis keluk, dan anda akan dapat melihat perbezaannya

Tiada ulasan: